Heer, Uw licht en Uw liefde schijnen
Waar U bent zal de nacht verdwijnen

Dit nummer betekent veel voor mij en dan met name deze eerste twee regels. Want als ik na ga denken over wie Jezus voor mij is dan kom ik toch weer uit bij: het Licht van de wereld. En dan juist ook het Licht in mijn wereld en vooral in mijn duisternis. Dit loopt eigenlijk als een rode draad door mijn leven en hier houd ik mij ook telkens aan vast. God is mijn Licht. 

Wat ik mooi vind aan dit nummer is dat je ‘de nacht’ kunt vervangen door jouw eigen moeite. Jezus, waar U bent zal de duisternis verdwijnen. Jezus, waar U bent zal depressie verdwijnen. Jezus, waar U bent zal verdriet verdwijnen. Mooi hè, zo komt het opeens heel dichtbij. 

Toch kan het goed zijn dat je het vaak niet zo ervaart. Dat herken ik ook. Jezus is in mijn leven en toch is er ook depressie in mijn leven. In de moeiten van het leven zie je vaak dat deze zich naar voren dringen, het Licht verdwijnt naar de achtergrond en de strijd neemt de overhand. Dan is de chaos compleet. Daarom is het ook zo nodig om Jezus elke dag en elk moment opnieuw in jouw leven uit te nodigen. Dit is een actieve keuze die je keer op keer moet maken. 

Wat ik zelf vaak zie is dat ik hiermee te laat ben. Te laat met bidden als het niet goed gaat. Soms vergeet ik het maar soms is het ook een bewuste keuze om niet te bidden. Dan word ik kwaad op mezelf omdat depressie zo over mijn leven lijkt te regeren. Dan kán ik niet bidden of wil ik het niet. Uit pure koppigheid, wanhoop en door de geestelijke strijd in mijn hoofd. Terwijl het toch echt de meest logische keuze is om Jezus op dat moment aan te roepen. Om Jezus midden in de depressie uit te nodigen. Je moet niet opgeven, je moet vechten. En dat gaat samen met Jezus een stuk beter. 

Wat is nu het lichtpuntje van dit verhaal? Iedere keer als depressie, duisternis, verdriet of pijn de overhand dreigt te nemen heb je weer de kans om Jezus aan te roepen en samen te vechten. Ik vind dat hoopvol. Bij Jezus is er geen ruimte meer voor depressie. Want waar Jezus is zal de duisternis verdwijnen en waar Jezus is zal depressie verdwijnen. Maar bovenal dit: waar Jezus is zal het kwaad moeten wijken! 

Mariëlle